Utforska SO: Interaktivt och lärorikt!

Inför NP: Övningsprov Religion

Övningsprov Religion

Baserat på sammanfattning vt24


Instruktioner

Detta prov testar dina kunskaper om världsreligionerna, livsåskådningar och etik baserat på den utdelade sammanfattningen. Läs varje fråga noggrant.

  • För flervalsfrågor, välj det bästa alternativet.
  • För öppna frågor och analysfrågor, skriv ett svar och jämför sedan med exempelsvaret/betygskriterierna.
  • För matchningsfrågor, välj det korrekta alternativet i rullgardinsmenyn.
  • Använd ”Kontrollera svar”-knappen för att se resultat på avsnitt med automatiskt rättade frågor.

Grundläggande Fakta om Världsreligionerna

1. Vilken religion tror på Brahman som en världssjäl och betonar återfödelse (reinkarnation)?

2. Vilken är den heliga skriften inom Islam?

3. Vem anses vara grundaren av Buddhismen?

4. Matcha rätt samlingslokal med rätt religion (alternativen är i slumpmässig ordning):

SamlingslokalReligion
Synagoga
Kyrka
Moské
Tempel

5. Läran om Treenigheten (Fadern, Sonen, Helige Anden) är central inom vilken religion?

6. Vad kallas Gud inom Judendomen, vars namn traditionellt inte uttalas?

7. Sant eller falskt: Hinduismen har en specifik, enskild grundare.

8. Vad kallas det slutmål inom Buddhismen där allt lidande upphör?

Levnadsregler & Meningen med Livet

9. Vilken religion följer de Fem Pelarna som grundläggande levnadsregler?

10. Vad innebär Moksha inom Hinduismen?

11. De Tio Budorden är viktiga etiska regler främst inom vilken religion/vilka religioner?

12. Förklara kortfattat begreppet Karma som det beskrivs i texten för Hinduism/Buddhism.

13. Vad anges som meningen med livet inom Islam?

Livsåskådningar & Etik

14. Vad är den grundläggande skillnaden mellan en religiös och en sekulär livsåskådning enligt texten?

15. Nämn två exempel på sekulära livsåskådningar som tas upp i texten.

16. Vilken etisk modell fokuserar främst på följderna av en handling?

17. Vilken etisk modell bedömer en handling utifrån den handlande personens egenskaper och moral?

18. Vad innebär den Gyllene Regeln?

19. Sant eller falskt: Sinnelagsetik innebär att det är handlingens resultat som avgör om den är god.

Religion, Samhälle & Begrepp

20. Vad avser begreppet Kosher inom Judendomen?

21. Vilka är de två huvudinriktningarna inom Islam som nämns i texten?

22. Vad syftar begreppet Reformationen på inom Kristendomen?

23. Vad är en Dalit i Indiens kontext?

24. Vilken svensk myndighet kan man vända sig till om man anser sig diskriminerad på grund av sin religion?

25. Matcha rätt begrepp med den religion det främst hör till (alternativen är i slumpmässig ordning):

BegreppReligion
Samsara (evigt kretslopp)
Treenigheten
Tanakh (GT)
Hadith

Analys och Resonemang

Följande frågor kräver att du resonerar och analyserar utifrån de bifogade textavsnitten. Jämför sedan ditt svar med exempelbeskrivningarna för olika betygsnivåer.


Analysfråga 1: Tidsuppfattning

Läs följande textavsnitt om tidsuppfattning inom världsreligionerna:

Judendom: Tiden är linjär. Det finns en början och ett slut. Messias, som är utvald av Gud, är den kommande härskaren. När han kommer innebär det en lyckotid med världsfred för Israels folk.

Kristendom: Tiden är linjär. Det finns en början och ett slut. Gud står utanför tiden men finns bland människorna, bland annat genom Jesus Kristus. Vid tidens slut ska Kristus komma tillbaka för att döma alla levande och döda. Därefter ska det vara slut på lidande och ondska.

Islam: Tiden är linjär. Det finns en början och ett slut. Vid tidens slut kommer världen att gå under. De döda återuppstår och Gud ska döma människorna.

Hinduism: Tiden är cyklisk. Den har ingen början och inget slut. Världen passerar olika stadier, från födelseprocessen, genom tillväxten fram till nedgången. Då världen gått under i en avlägsen framtid kommer en ny värld att uppstå.

Buddhism: Tiden är cyklisk. Den har ingen början och inget slut. Varje existens fortsätter att återfödas till dess begär har upphört genom upplysning. Vid upplysning inträder man i nirvana. Världen fortsätter dock i sitt cykliska mönster – kretsloppet.

Jämför den linjära tidsuppfattningen med den cykliska baserat på informationen ovan. Resonera kring hur dessa olika syner på tid kan tänkas påverka synen på livet, döden och slutmålet inom respektive tradition.

Analysfråga 2: Religion och Samhälle – Konflikt och Anpassning

Läs följande textavsnitt om relationen mellan religion och samhälle:

Religion och samhälle påverkar varandra på flera sätt. Religioner anpassar sig och förändras utifrån de samhällen som de finns i. Samhället påverkas också av religion, det kan t.ex. handla om värderingar som ligger till grund för lagar, vilka högtider som firas och mycket annat. […]

När religiösa levnadssätt eller åsikter inte överensstämmer med det omgivande majoritetssamhället, så uppstår konflikter. Det kan handla om religiös slakt, klädseder, böneutrop, avbildningar av religiösa företrädare och mycket annat.

De flesta konflikter som uppstår i samhället utifrån religion brukar lösas lokalt, på enskilda skolor och arbetsplatser. Det kan handla om att skolor serverar mat som är koscher, att anställda får ha ett eget bönerum, att simundervisningen delas in i kill- och tjejgrupper. Många gånger är det också de religiöst troende själva som tycker att det är ok att göra vissa undantag från religiösa sedvänjor i offentliga sammanhang. Ibland är en del konflikter trots det mer svårlösta. Då finns det möjlighet för den som anser att den inte får utöva sin religion i enlighet med den svenska grundlagen, att vända sig till Diskrimineringsombudsmannen (DO) för att få saken prövad.

[…] Det finns ingen enhetlig syn på homosexualitet inom kristendomen eller de andra världsreligionerna. Det går att finna både positiva och negativa attityder till homosexualitet och värderingarna har många gånger påverkats av samhällets värderingar och syn på sexualitet. Samhällets värderingar har givetvis också påverkats av religioners syn på sexualitet. Både religioner och de samhällen de verkar i påverkas och förändras av att människorna, som lever i dem, förändrar sina värderingar. Inom exempelvis katolska kyrkan har påven Franciskus öppnat för en mer tillåtande och öppen attityd till homosexualitet. Att värderingar förändras har ofta sin grund i olika tolkningar av heliga skrifter och vad som anses vara religionens centrala budskap.

Ge exempel från textavsnitten ovan på områden där konflikter mellan religion och samhälle kan uppstå. Resonera kring hur sådana konflikter kan hanteras eller lösas enligt texten. Diskutera också varför det kan finnas olika synsätt inom samma religion (t.ex. gällande homosexualitet) och hur detta hänger ihop med tolkning och samhällsförändring, baserat på informationen ovan.

Analysfråga 3: Etiska Modeller i Praktiken

Läs följande beskrivningar av fyra etiska modeller:

Pliktetik (regeletik): Pliktetiken ställer upp regler för vad som är rätt och fel. När man sedan hamnar i etiska valsituationer följer man helt enkelt regelkatalogens ”rätt och fel”. […] Att leva efter regler förenklar livet.

Konsekvensetik: I en etisk valsituation gör vi det vi anser vara rätt för att uppnå ett gott resultat – en god konsekvens. För att nå goda följder av våra handlingar kan vi ibland till och med tvingas göra en orätt handling för att resultatet ska bli gott. […] Din bästa kompis kommer entusiastiskt till dig direkt från frissan och frågar vad du tycker om hennes nya och totalt ändrade hårstil. Du säger då inte att hon ser hemsk ut – som du egentligen tycker. I stället säger du att hon är fin i den nya frisyren, bara för att inte göra henne ledsen. Din osanna handling får då en god konsekvens.

Dygdetik: Dygdetiken utgår ifrån personliga egenskaper – dygder – som den goda människan handlar efter i etiska situationer. Dygderna kan beskrivas som människans moral. En dygd är ett stabilt och vanemässigt karaktärsdrag hos personen som han eller hon använder i livssituationer för att göra det rätta – det goda. […] Om en person anses ha dygden mod är det självklart och naturligt för denne att handla modigt i en konfliktsituation för att uppnå rättvisa.

Sinnelagsetik (avsiktsetik): Enligt sinnelagsetiken är det en persons avsikter som avgör om en handling är god eller inte. […] Sinnelagsetik handlar alltså inte om resultaten eller hur en handling ser ut att vara, utan vad människan tänker och har för avsikt med sin handling.

Välj två av dessa modeller. Förklara kortfattat huvudtanken i var och en av de två valda modellerna baserat på texten ovan. Resonera sedan kring hur dessa två modeller skulle kunna leda till olika slutsatser eller handlingar i en specifik etisk valsituation (du kan använda exemplet med den nya frisyren från texten, eller hitta på ett eget exempel, t.ex. om man ska skvallra på en fuskande klasskamrat).